Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/connect.php on line 8
Začnite deň s melasou
Dnes je: piatok 19.04.2024 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Utorok daždivý, denné maximum 9 stupňov

Začnite deň s melasou

Poznáte melasu? Začať s ňou deň je krokom k zlepšeniu zdravia. Povieme si prečo.

Trstinová melasa je  vedľajší produkt výroby cukru z trstiny. Ide o prírodnú zmes organických vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín a ďalších aktívnych zložiek. Pomáha udržovať organizmus v dobrej kondícii a je výborným pomocníkom pri mnohých ochoreniach. Je určená starším ľuďom, športovcom, deťom a mládeži, budúcim mamičkám, ale prakticky všetkým, ktorí chcú byť zdraví.

 

Trstinová melasa obsahuje stopové prvky a minerály: chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor a ďalšie. Súčasťou melasy je vápnik, železo, sodík a draslík.

V  melase sa taktiež nachádza 7 esenciálnych, pre človeka veľmi významných aminokyselín. Tie si naše telo nedokáže vyrobiť, preto sa do organizmu dostávajú potravou. Melasa obsahuje aj celý rad vitamínov – vitamín A, D, vitamíny skupiny B. Dôležitou zložkou sú enzýmy a nenasýtené mastné kyseliny: linel, linolen, olein a plamitin.  Melasa nám poskytuje spoľahlivú prevenciu proti celému množstvu chorôb, ako napríklad:

 

artérioskleróza, vysoký krvný tlak, angína pectoris, infarkt, kŕčové žily, anémie, hemoroidy

ekzémy, psoriáza, bercové vredy, zápal priedušiek,  artritída, artróza, reumatické ochorenia, kostné metastázy, osteoporóza, chronická zápcha, diabetes, žlčníkové a obličkové kamene, obezita, zažívacie problémy, hypovitaminóza,  neuróza, migrény,  dysmenorhea, zápaly vaječníkov.

 

Melasa z cukrovej trstiny je svojím výrobným charakterom vhodná ako koncentrát a má špecifickú chuť, ktorá nie každému vyhovuje. Odporúča sa riediť melasu vodou, pričom sa rýchlejšie rozpúšťa v horúcej vode ako v studenej. Aby sme vylepšili chuť a súčasne i zdravú hodnotu, môžeme do jedného pohára pridať 1-2 lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy. Rovnako môžeme melasu zamiešať do čaju, mlieka, sójového nápoja, jogurtu, jablčného pyré. Odporúča sa ráno denná dávka 1-2 čajové lyžičky, čo zodpovedá asi 40 gramom pre dospelého človeka a primerane podľa hmotnosti sa určí pre školopovinné a menšie deti. Začnite deň vypitím 2-3dcl vody s citrónom a melasou. Uvidíte, že to stojí za to.

 

Začiatok pestovania cukrovej trstiny sa odhaduje na 6-7 tisíc rokov pred Kristom. Odtiaľ sa asi v 4. tisícročí pred Kristom dostala cez južný Pacifik, Malajziu a Indočínu do Indie. Do Európy sa dostala až v dobe Alexandra Veľkého, niekedy okolo roku 325 pred naším letopočtom.

 

Po prvýkrát sa slovo „melasa“ (molases) objavuje v budhistických spisoch, v ktorých je melasa označená ako veľmi účinný liečebný prostriedok. Je zaujímavé, že dlho melasu stotožňovali so včelím medom.

 



Autor: Petrzalcan | 08.04.2014 | zobrazené: 4806 x |


Podobné články

• Covid nezmizol. Je tu a vždy bude (16.10.2023)
• Ako na močové infekcie (13.06.2023)
• Darujte krv (20.05.2023)
• Preventívne prehliadky zachraňujú životy. (28.04.2023)
• Sedavý život = cesta k zdravotným problémom (09.12.2022)

Komentáre