Dnes je: utorok 19.11.2019 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes je Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

Verejné vyhlásenie Spoločnosti pre predškolskú výchovu

K problému materských škôl v Petržalke sa vyjadrila aj profesná organizácia. Situácia po abdikácii 21 riaditeliek nevidia vôbec ružovo.

Spoločnosť pre predškolskú výchovu (SPV), profesijná organizácia združujúca  viac ako 2 500 pedagogických zamestnancov materských škôl ale aj mnohých odborníkov pre predprimárne vzdelávanie pracujúcich na rôznych úrovniach riadenia materských škôl a na vysokých školách pripravujúcich budúcich učiteľov materských škôl, vyjadruje podporu riaditeľkám materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava – Petržalka, ktoré dňa 20. mája 2019 požiadali starostu tejto mestskej časti o uvoľnenie z funkcie.

Prezentované dôvody žiadostí o uvoľnenie z funkcie považujeme za obzvlášť závažné. Neodborné zasahovanie do výkonu funkcie riaditeľky materskej školy samotným zriaďovateľom nie je zlučiteľné s profesijnou zodpovednosťou a profesijnou cťou obzvlášť preto, že starosta Mestskej časti Bratislava-Petržalka svoje konanie odôvodňuje tým že je to originálna kompetencia obce. Nikoho nemožno nútiť, aby porušoval právne predpisy a takéto konanie z pozície nadriadeného považujeme za obzvlášť závažné a tiež za zásah do ľudskej dôstojnosti riaditeliek materských škôl.

Vyzývame starostu mestskej časti Bratislava-Petržalka, aby sa riaditeľkám materských škôl verejne ospravedlnil a zaviazal sa dodržiavať všetky právne predpisy súvisiace s riadením materských škôl a prisľúbil, že sa takéhoto konania v budúcnosti zdrží.

Mgr. Adriana Makuchová , predsedníčka SPV

foto: riaditeľky podávajú abdikáciu na funkcie v podateľni miestneho úradu v Petržalke

Autor: Petrzalcan | 28.05.2019 | zobrazené: 809 x |

Podobné články