Kmínový olej je vynikajúci po stránke chuťovej, ale hlavne po stránke vysokého obsahu látok, účinných pri ochrane organizmu proti rakovine.
Pozitívne výsledky sú potvrdené pri rakovine žalúdka, pečene, pľúc, čriev i prsníka. V staroveku sa tento olej používal pri slabosti, prechladnutí a bolestiach hlavy.
Jednou z vysoko priaznivých látok obsiahnutých v kmínovom oleji je monoterpen D karvon. Kmínový olej ho obsahuje až z 60%. Monoterpény sú organizmom človeka veľmi účinne využívané. Objevujú sa v krevnej plazme už po 20 minútach po požití.
Olej z kmínu pôsobí na organizmus človeka antibakteriálne, odvodňuje a detoxikuje.
Prináša úľavu pri nafukovaní, kŕčoch, upravuje činnosť zažívania, hlavne čriev. Podporuje tvorbu materského mlieka, preto si mamičky v minulosti varili kmínovú polievku v čase dojčenia.
Býva doporučovaný ako podporný prvok pri zápale priedušiek či sennej nádche. Uľavuje pri kožných problémoch a ekzémoch. Ich účinky využívala aj kráľovná Nefertity.
Je dobre tolerovaný aj malými deťmi. Užívanie je ráno nalačno a jednu čajovú lyžičku pred spaním. Môže sa ním dochucovať aj potrava.