Zo soboty na nedeľu (26. 10. – 27. 10.) sa opäť zmení letný čas na zimný. Znamená to, že sa o tretej hodine v noci ručičky hodín vrátia o hodinu späť. Pospíme si dlhšie.
Biologický rytmus organizmu sa posunu času na jeseň prispôsobuje pomalšie ako na jar. Môže za to aj horšie osvetlenie za súmraku a úsvitu. Ťažkosti pociťujú počas tejto zmeny času najmä ľudia, ktorí vstávajú skoro a tí, ktorí spávajú menej ako sedem hodín. Je však zaujímavé, že zmena času má aj pozitíva. Pri prechode na letný čas viaceré štúdie poukázali na vyšší počet dopravných nehôd, úrazov na pracovisku či vyššie riziko srdcových infarktov, jesennej zmene času pripisujú pokles ich počtu.
Je prirodzené, že naše vnútorné hodiny, nedokážu zo dňa na deň reagovať na zmenu času. Adaptácia je veľmi individuálna, aj s ohľadom na vek a zdravotný stav, kondíciu a druh zamestnania. Ťažkosti môžu mať malé deti, ktorým sa naruší denný a spánkový režim, ale aj ľudia s psychickými a chronickými ochoreniami, napríklad srdcovo-cievnymi.
Existujú však isté zásady, ktorými vieme svoje telo pripraviť na túto zmenu času a uľahčiť si tak prechod „do zimného“ režimu.
Napríklad alkohol pred spánkom nie je dobrým riešením. Ani káva, zelený, čierny čaj, alebo energetické nápoje. Večer nie je dobré konzumovať ťažko stráviteľné jedlá, posledné jedlo si dajte najneskôr 3 hodiny pred spánkom. Aspoň štyri hodiny pred spánkom necvičte. Izba v ktorej spíme by mala byť vyvetraná. Prílišné teplo nám neumožní dobrý a kvalitný spánok. Teplota v spálni by nemala byť vyššia ako 20 st.Celzia. V spálni by sme nemali ani pozerať televízor a mali by sme mať úplnú tmu. Ak vám z ulice svietia lampy do okna, nainštalujte si žalúzie, alebo závesy.
Na jeseň a v zime sa organizmus musí prispôsobiť nielen zmenám súvisiacim s fungovaním vnútorných hodín, ale vo vyššej miere ho ohrozujú i rôzne infekčné ochorenia. Preto je dôležité dbať na pohyb na vzduchu, cvičenie, dostatok vitamínov a večer uprednostniť ľahké jedlá.
V jedálničku by nemali chýbať typické jedlá pre toto obdobie, ktoré v lete nepoužívame. Napríklad kapustová, cibuľová či cesnaková polievka. Hrianky s cesnakom, zázvor, čaj s medom.