Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/connect.php on line 8
Ochutnajte špargľu na rôzne spôsoby
Dnes je: pondelok 13.05.2024 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes Výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika

Ochutnajte špargľu na rôzne spôsoby

Od dnes do nedele sa na Primaciálnom námestí v Bratislave budú konať „Špargľové dni“.

 

Návštevníci sa tiež budú môcť priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov a ochutnať špargľu na rôzne spôsoby.

Špargľový krém, varená biela špargľa s holandskou omáčkou,  kuracie saltimbocci s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, vína či hroznové šťavy.
Okrem špargľových dní si takto Bratislavčania počas roka pochutnávajú aj na kulinárskych špecialitách pripravených z jahôd, húb či tekvice.

Špargľa pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Má krehké dužinaté výhonky vyrastajúce z drevitého koreňa. Špargľu poznali už v starovekom Egypte či Grécku, jej kultúru však pozdvihli až Rimania, ktorí ju začali konzumovať varenú a sušenú. Dovtedy ju totiž ľudia jedli len v surovom stave. Biela špargľa rastie pod zemou, preto nemá pigment. Je drevnatejšia ako zelená, preto ju treba šúpať. Obsahuje takmer 93 percent vody, minimum sacharidov a takmer žiadny tuk. Zelená špargľa je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, obsahuje tiež soli kália, amid kyseliny asparágovej.

 

 

 

Zdroj: TASR

 



Autor: Petrzalcan | 09.05.2014 | zobrazené: 1851 x |


Podobné články

• Pozvánka na pietnu spomienku (10.11.2023)
• Memorial pri bunkri (23.09.2023)
• Dnes začína obľúbený festival DNI PETRŽALKY 2023. (23.06.2023)
• Poďte dnes do múzeí a galérií (13.05.2023)
• Novinky z petržalskej plavárne (12.02.2023)

Komentáre