Od dnes do nedele sa na Primaciálnom námestí v Bratislave budú konať „Špargľové dni“.
Návštevníci sa tiež budú môcť priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov a ochutnať špargľu na rôzne spôsoby.
Špargľový krém, varená biela špargľa s holandskou omáčkou, kuracie saltimbocci s prosciuttom a šalviou, zelenou špargľou a rozmarínovými zemiakmi, vína či hroznové šťavy.
Okrem špargľových dní si takto Bratislavčania počas roka pochutnávajú aj na kulinárskych špecialitách pripravených z jahôd, húb či tekvice.
Špargľa pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Má krehké dužinaté výhonky vyrastajúce z drevitého koreňa. Špargľu poznali už v starovekom Egypte či Grécku, jej kultúru však pozdvihli až Rimania, ktorí ju začali konzumovať varenú a sušenú. Dovtedy ju totiž ľudia jedli len v surovom stave. Biela špargľa rastie pod zemou, preto nemá pigment. Je drevnatejšia ako zelená, preto ju treba šúpať. Obsahuje takmer 93 percent vody, minimum sacharidov a takmer žiadny tuk. Zelená špargľa je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, obsahuje tiež soli kália, amid kyseliny asparágovej.
Zdroj: TASR