Nastal čas dozrievania jedného z najkvalitnejších a najzdravších plodov v našich zemepisných šírkach. Moruše.
Na území Slovenska sa vyskytujú tri druhy. Najpočetnejšie je zastúpená moruša čierna, ktorá sa vyskytuje najmä v pahorkatinových vinohradníckych oblastiach. Popri nej sú to ešte moruša biela, ktorá je typická pre južné oblasti Slovenska a moruša červenená, ktorá je u nás veľmi zriedkavá a pestuje sa len v parkoch. Medzi týmito 3 druhmi je veľmi veľa rozdielov aj napriek tomu, že na prvý pohľad sa môžu zdať veľmi podobné.
Moruša čierna pochádza z blízkeho východu, teda z krajín, ako Sýria, Jordánsko, Afganistan, Turecko, Irán. Je to strom zaujímavého vzrastu. Keď dorastie a zmohutnie, jeho kmeň sa rozčesne a klesá k zemi. Takýto strom dosahuje výšky do 4 - 6 m a šírka koruny môže dosahovať 10 - 12 m. Toto platí len pre staršie stromy a ešte v takomto stave žijú ďalej niekoľko stovák rokov. Plody moruše čiernej sú tiež mierne väčšie, ako plody ostatných u nás sa vyskytujúcich druhov morúš.
Konárik moruše bielej pochádza z ďalekého východu, z Číny. Tu bola oddávna pestovaná kvôli priadke morušovej (Bombix mori). Tento strom nepodlieha kmeňovej deformácii, čiže až do konca života si udržiava kompaktný tvar. Plody sú podstatne menšie ako u predchádzajúceho druhu, dosahujú veľkosť približne 10 - 25 mm a sú mdlej, sladkastej chuti. Tiež dozrievajú približne o mesiac skôr.
Moruša červená má pôvod v severnej Amerike a u nás sa len zriedkavo pestuje v parkoch. Plody sú po dozretí tmavočervené, kyslasté, čím skôr pripomínajú morušu čiernu, ale sú menšie.
Kedysi sa moruše hojne vysádzali okolo ciest. Plody sa používajú na priamy konzum alebo spracovanie, pripisujú sa im mnohé liečivé účinky. V predpokladanej domovine sa plody sušili a mleli na prášok, ktorý slúžil ako náhrada cukru a pekári i gazdiné ho pridávali do cesta na koláče, zákusky či lievance.
Čerstvá moruša je vhodná do ovocných pohárov a na prípravu kvalitného sirupu, džemu aj ovocného vína.
Ďalšie účinné látky
Obsahuje 8% cukrov, organické kyseliny, bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest.
Význam pre zdravie
Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Z listov sa varí čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.
Význam pri chudnutí
Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.
Jedna šálka čerstvej moruše obsahuje 2.02g bielkovín a 2.4g vlákniny.
Minerály:
Draslík - 272mg
Fosfor - 53mg
Horčík - 25mg
Meď - 0.084mg
Selén - 0.8µg
Sodík - 14mg
Vápnik - 55mg
Zinok - 0.17mg
Železo - 2.59mg
Vitamíny:
Kyselina listová - 8µg
Niacín - 0.868mg
Vitamín A - 35 IU
Vitamín B1 (tiamín) - 0.041mg
Vitamín B2 (riboflavín) - 0.141mg
Vitamín B6 - 0.07mg
Vitamín C - 51mg
Vitamín E - 1.22mg
Vitamín K - 10.9µg
Na Slovensko sa pomaly vracia móda vysádzania starších druhov drevín, aj ovocných, medzi ktoré patrí aj moruša. Verme, že si nájde svojich prívržencov, ktorí v nej nájdu nielen dobré skoré letné ovocie, ale aj zdroj vitamínov a liek na mnohé ochorenia. Moruša si to iste zaslúži.