Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/connect.php on line 8
Miluje jedlo a bojuje za kvalitné stravovanie aj na školách
Dnes je: štvrtok 25.04.2024 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Utorok daždivý, denné maximum 9 stupňov

Miluje jedlo a bojuje za kvalitné stravovanie aj na školách

Správne stravovanie je súčasťou prevencie a tiež pomáha ochorenia liečiť. Známy šéfkuchár Jamie Oliver varí dobre a štýlovo, a navyše je aj zástancom kvalitného a zdravého jedla. Pri príležitosti Food revolution day, do ktorého sa konečne zapojila vo väčšom aj Bratislava, sme získali tento zaujímavý rozhovor s autorom myšlienky Food revolution day, Jamiem Olivierom.

Svoju profesionálnu kariéru ste zasvätili gastronómii a vareniu. Čo vás k tomuto rozhodnutiu viedlo?

Šéfkuchárom som sa stal preto, lebo v ničom inom som nebol špecificky dobrý. Teda, okrem práce s drevom! V škole som nebol veľmi dôsledný, ale mal som šťastie, pretože som vyrastal v reštaurácii, kde ma môj otec a ostatní kuchári povzbudzovali, aby som sa začal venovať vareniu. Od útleho detstva som pomáhal s rôznymi jednoduchými úlohami a postupne som sa naučil variť naozaj dobre. Prvú kompletnú večeru som pripravil, keď som mal 10 alebo 11 rokov. Keď som potom skončil základnú školu, rozhodol som sa ísť študovať hotelovú akadémiu a stať sa šéfkuchárom. Netušil som, že by som sa mohol stať slávnym. Všetko, po čom som vtedy túžil, bolo mať svoju malú reštauráciu.

Je príprava jedla vašou misiou, alebo je skôr klasickým povolaním?

Myslím, že je to oboje. Je to niečo, čo naozaj milujem. A keď sa ma ľudia pýtajú, či stále varím aj doma, odpovedám: „Áno, neustále.“ Zbožňujem variť a pre moju rodinu a priateľov budem rád variť aj celý víkend. Element „povolania“ nastupuje vtedy, keď pripravujem recepty pre novú knihu. Ale aj vtedy je to dielo lásky.

Všetci sme si tým prešli – raz sme hore, inokedy dole. Pamätáte si na niektorý z vašich najväčších úspechov a, naopak, na najväčšie sklamanie?

Najväčším úspechom bolo pätnásť reštaurácií, ktoré aj po trinástich rokoch pripravujú mladých ľudí na to, aby sa aj oni raz stali šéfkuchármi. Na to som naozaj hrdý. Takisto aj na kampaň školského stravovania, do ktorej britská vláda investovala 500 miliónov libier. V mojej krajine pomohla kompletne zmeniť školské stravovanie. Neúspechov veľa nemám a snažím sa nad nimi nepozastavovať. Dúfam, že aj v budúcnosti ma ešte čaká zopár úspechov.

„Ak kvalitné ingrediencie znamenajú priplatiť si, je to v poriadku.“

Vynikajúci šéfkuchár je ako umelec. No ak si nezaobstará kvalitné ingrediencie, umenie sa nekoná. Aké sú vaše kritériá pri výber ingrediencií?

Mám rád ingrediencie z tých najlepších zdrojov, aké je možné nájsť. Ak to niekedy znamená zaplatiť o trochu viac, je to v poriadku. Keď som doma v Essexe, mnoho ingrediencií mám zo svojej záhrady. Keďže som ich sám zasadil, viem, že sú to tie najlepšie a najčerstvejšie ingrediencie, aké môžem mať.

Existuje nejaká potravina alebo jedlo, ktoré by ste nikdy vo vašich receptoch nepripravili alebo nepoužili?

Ak mám byť úprimný, nie som veľkým fanúšikom spracovania niektorých druhov vnútorností.

Naopak, aké sú vaše najobľúbenejšie ingrediencie, ktoré používate častejšie ako iné?

Je o mne známe, že mám rád pikantné, takže v mojich receptoch vždy nájdete jemnú dávku štipľavosti.

Na prípravu toľkých rozmanitých receptov potrebujete určite mnoho fantázie. Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Inšpiráciu čerpám najmä z ciest a z komunikácie s ostatnými foodies (fanúšikmi jedla, poz. red.). Recepty za mnou niekedy prichádzajú aj v snoch.

Aké je vaše najobľúbenejšie jedlo alebo recept?

Túto otázku dostávam často a vlastne je na ňu nemožné odpovedať. Je to, ako keby ste sa ma pýtali, ktoré z mojich detí mám najradšej.

Ak by ste si mohli vybrať len jedno: sladké alebo slané?

Povedal by som slané. Ale s mierou, samozrejme.

Čo robíte, ak práve nevaríte alebo nepracujete?

Som úplne obyčajný človek, takže čas zvyčajne trávim s priateľmi. Prípadne si pozriem film s mojou manželkou Jools, alebo sa zahrám s našimi deťmi.

Food Revolution Day je dnes celosvetovou udalosťou. Prečo ste tento program o vzdelávaní v stravovaní rozbehli?

S Food revolution day som začal, lebo som si uvedomil, že existuje mnoho ľudí, ktorí sa o vzdelávanie zaujímajú tak ako ja, a pracujú jednotlivo, sami. Chcel som nájsť spôsob, ako ich spojiť dokopy. Tak sme so zopár ľuďmi pred štyrmi rokmi začali Food Revolution Day. Potom to už len rástlo a rástlo, až sme v minulom roku na Twitteri dosiahli 1,4 miliardy impresií. Tento rok to bude ešte viac. Je úžasné mať Food Revolution Day aj na Slovensku. Myslím si, že to, čo pripravujete, znie skvelo a naozaj vám v Jem iné ďakujem za to, čo pre vašu krásnu krajinu robíte. Pozdravujem Slovensko!

 

Rozhovor vznikol v spolupráci s o.z. Jem iné

 a redakcia @mediaplanet.com

 



Autor: Petrzalcan | 24.05.2015 | zobrazené: 1399 x |


Podobné články

• Utorková poľadovica a náhrady škody (24.01.2024)
• Na železničnej trati Bratislava- Komárno začal jazdiť nový dopravca Leo Express. (12.12.2023)
• Hľadajú sa vianoční predajcovia (22.10.2023)
• Obmedzenia na prístavnom moste (24.04.2023)
• Mimoriadne tragická nedeľa v Petržalke (19.03.2023)

Komentáre