Už po tretí krát budú mať občania viacerých krajín Európskej únie možnosť pripojiť sa k Európskemu dňu tradične vyrábanej zmrzliny. Pripadá na 24. marca a v roku 2015 je jeho témou rakúska čokoláda. Hlavným zmyslom tohto dňa je upozorniť a podporiť miestne špeciality pri tradične vyrábanej zmrzline.
Tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje podľa jej propagátorov v rámci výrobkov z čerstvého mlieka a syrov produkt s vynikajúcimi vlastnosťami, vyznačujúci sa kvalitou a bezpečnosťou stravovania. Zároveň vytvára pridanú hodnotu potravinárskym surovinám pôdohospodárskeho odvetvia. Navyše zahŕňa aj výrobcov tradičnej, teda remeselnej výroby zmrzliny.
Od roku 2013 sa začal sláviť najmä v členských štátoch ARTGLACE - vo Francúzsku, Belgicku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Portugalsku, Českej republike, Rakúsku a Holandsku. Okrem nich aj vo Veľkej Británii, Argentíne a Kanade.
Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny EP oficiálne zaviedol 5. júla 2012 v Štrasburgu. V materiáli k ustanoveniu Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny vyzval členské štáty EÚ, aby podporili kvalitnú výrobu, ktorú predstavuje tradične vyrábaná zmrzlina ako konkurencieschopná oblasť európskeho hospodárstva. Ide o príležitosť, na ktorú možno staviť v súčasnej kríze postihujúcej aj mliekarenský sektor. Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny ustanovil EP aj preto, aby sa prispelo k podpore tohto produktu a k rozvoju gastronomickej tradície daného odvetvia. Odvetvie prispieva k priamej zamestnanosti asi 300.000 pracovníkov, najmä mladých ľudí, v približne 50.000 predajniach zmrzliny v celej Európe.
Zmrzlina postupne prestáva byť závislá od ročného obdobia a jej predajom sa dosahuje obrat v stovkách miliónov eur počas celého roka.
Zdroj: TASR