Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/connect.php on line 8
Jesenný tip - tekvicové recepty
Dnes je: štvrtok 07.11.2024 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes zamračené s dažďom

Jesenný tip - tekvicové recepty

Jeseň je obdobím zberu plodín. Jednou z typických jesenných poľných a záhradných plodín je tekvica..

 

Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Tieto vlastnosti ju predurčujú na prípravu rôznych diétnych jedál a je vhodným spestrením jedálneho lístka najmä pre deti. Prinášame niekoľko nových receptov:

 

Tekvica s tofu

 

Suroviny: 400 g bieleho tofu,1 menšia biela tekvica,1 cibuľa,3 strúčiky cesnaku,2 mrkvy,olej, soľ, mleté čierne korenie, kôprové semená, feniklové semená, petržlenová vňať.

 

Postup: Tofu nakrájame na kocky. Pridáme 1 lyžicu sójovej omáčky a necháme postáť. Potom opražíme na oleji do chrumkava. Vyberieme. Kôprové a feniklové semená roztlčieme v mažiari. Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, kôprom a feniklom. Orestujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu, opražíme, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, osolíme a okoreníme. Zakryjeme a na slabom plameni dusíme domäkka. Vložíme späť tofu a prehrejeme. Posypeme vňaťou. Podávame s chlebom alebo s ryžou.

 

 Tekvicová praženica

 

Suroviny: cibuľa, olej, biela tekvica (cuketa), vajíčka, soľ, mletá červená paprika, petržlenová (zelerová) vňať.

 

Postup: Cibuľu nakrájame najemno, tekvicu očistíme a nastrúhame nahrubo. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme tekvicu a pár minút za občasného miešnia restujeme, opekáme domäkka. Nezakrývame. Do hotovej tekvice vylejeme vajíčka rozšľahané so soľou a za stáleho miešania necháme stuhnúť. Na tanieri posypeme mletou paprikou a nasekanou vňaťou. Podávame s chlebom.

 

Tekvicovo paradajková polievka

 

Suroviny: 1 biela tekvica, 1 šálka krájaných paradajok, 1 cibuľa, olej, 2 lyžice hladkej múky, 200 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, rasca, čerstvý kôpor.

 

 Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, tekvicu očistíme a nahrubo nastrúhame. Čerstvé paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na drobné kocky, príp. použijeme polotovar z plechovky. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme paradajky a tekvicu, osolíme, pridáme rascu a zakryté udusíme domäkka. Múku rozmiešame so smotanou, prilejeme k zelenine a povaríme. Prívarok ochutíme mletým čiernym korením a nasekaným kôprom

 

 

 



Autor: Petrzalcan | 29.09.2013 | zobrazené: 4047 x |


Podobné články

• Covid nezmizol. Je tu a vždy bude (16.10.2023)
• Ako na močové infekcie (13.06.2023)
• Darujte krv (20.05.2023)
• Preventívne prehliadky zachraňujú životy. (28.04.2023)
• Sedavý život = cesta k zdravotným problémom (09.12.2022)

Komentáre