Dnes je: piatok 06.12.2019 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Svätý Mikuláš je patrónom detí, pekárov, námorníkov, lekárnikov aj rybárov.

Jesenný tip - tekvicové recepty

Jeseň je obdobím zberu plodín. Jednou z typických jesenných poľných a záhradných plodín je tekvica..

 

Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Tieto vlastnosti ju predurčujú na prípravu rôznych diétnych jedál a je vhodným spestrením jedálneho lístka najmä pre deti. Prinášame niekoľko nových receptov:

 

Tekvica s tofu

 

Suroviny: 400 g bieleho tofu,1 menšia biela tekvica,1 cibuľa,3 strúčiky cesnaku,2 mrkvy,olej, soľ, mleté čierne korenie, kôprové semená, feniklové semená, petržlenová vňať.

 

Postup: Tofu nakrájame na kocky. Pridáme 1 lyžicu sójovej omáčky a necháme postáť. Potom opražíme na oleji do chrumkava. Vyberieme. Kôprové a feniklové semená roztlčieme v mažiari. Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, kôprom a feniklom. Orestujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu, opražíme, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, osolíme a okoreníme. Zakryjeme a na slabom plameni dusíme domäkka. Vložíme späť tofu a prehrejeme. Posypeme vňaťou. Podávame s chlebom alebo s ryžou.

 

 Tekvicová praženica

 

Suroviny: cibuľa, olej, biela tekvica (cuketa), vajíčka, soľ, mletá červená paprika, petržlenová (zelerová) vňať.

 

Postup: Cibuľu nakrájame najemno, tekvicu očistíme a nastrúhame nahrubo. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme tekvicu a pár minút za občasného miešnia restujeme, opekáme domäkka. Nezakrývame. Do hotovej tekvice vylejeme vajíčka rozšľahané so soľou a za stáleho miešania necháme stuhnúť. Na tanieri posypeme mletou paprikou a nasekanou vňaťou. Podávame s chlebom.

 

Tekvicovo paradajková polievka

 

Suroviny: 1 biela tekvica, 1 šálka krájaných paradajok, 1 cibuľa, olej, 2 lyžice hladkej múky, 200 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, rasca, čerstvý kôpor.

 

 Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, tekvicu očistíme a nahrubo nastrúhame. Čerstvé paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na drobné kocky, príp. použijeme polotovar z plechovky. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme paradajky a tekvicu, osolíme, pridáme rascu a zakryté udusíme domäkka. Múku rozmiešame so smotanou, prilejeme k zelenine a povaríme. Prívarok ochutíme mletým čiernym korením a nasekaným kôprom

 

 

 



Autor: Petrzalcan | 29.09.2013 | zobrazené: 2386 x |


Podobné články

• Svetový deň boja proti AIDS (30.11.2019)
• Pozor na záškrt (25.11.2019)
• Prilákajú nových lekárov? (06.11.2019)
• Petícia za odvolanie prednostu Záhumenského i petícia na jeho podporu (05.11.2019)
• Pomoc nie len pre vašu imunitu (22.10.2019)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Detský svet Central park Petržalka

ANKETA

Ako ste spokojní s čistotou v Petržalke? Oznámkujte ako v škole:

1
(58)

2
(27)

3
(41)

4
(57)

5
(59)


spolu 242 hlasov
/