Dnes je: sobota 15.08.2020 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes opäť slnečno a teplo, max.27 st.Celzia

Jesenný tip - tekvicové recepty

Jeseň je obdobím zberu plodín. Jednou z typických jesenných poľných a záhradných plodín je tekvica..

 

Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Tieto vlastnosti ju predurčujú na prípravu rôznych diétnych jedál a je vhodným spestrením jedálneho lístka najmä pre deti. Prinášame niekoľko nových receptov:

 

Tekvica s tofu

 

Suroviny: 400 g bieleho tofu,1 menšia biela tekvica,1 cibuľa,3 strúčiky cesnaku,2 mrkvy,olej, soľ, mleté čierne korenie, kôprové semená, feniklové semená, petržlenová vňať.

 

Postup: Tofu nakrájame na kocky. Pridáme 1 lyžicu sójovej omáčky a necháme postáť. Potom opražíme na oleji do chrumkava. Vyberieme. Kôprové a feniklové semená roztlčieme v mažiari. Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, kôprom a feniklom. Orestujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu, opražíme, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, osolíme a okoreníme. Zakryjeme a na slabom plameni dusíme domäkka. Vložíme späť tofu a prehrejeme. Posypeme vňaťou. Podávame s chlebom alebo s ryžou.

 

 Tekvicová praženica

 

Suroviny: cibuľa, olej, biela tekvica (cuketa), vajíčka, soľ, mletá červená paprika, petržlenová (zelerová) vňať.

 

Postup: Cibuľu nakrájame najemno, tekvicu očistíme a nastrúhame nahrubo. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme tekvicu a pár minút za občasného miešnia restujeme, opekáme domäkka. Nezakrývame. Do hotovej tekvice vylejeme vajíčka rozšľahané so soľou a za stáleho miešania necháme stuhnúť. Na tanieri posypeme mletou paprikou a nasekanou vňaťou. Podávame s chlebom.

 

Tekvicovo paradajková polievka

 

Suroviny: 1 biela tekvica, 1 šálka krájaných paradajok, 1 cibuľa, olej, 2 lyžice hladkej múky, 200 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, rasca, čerstvý kôpor.

 

 Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, tekvicu očistíme a nahrubo nastrúhame. Čerstvé paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na drobné kocky, príp. použijeme polotovar z plechovky. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme paradajky a tekvicu, osolíme, pridáme rascu a zakryté udusíme domäkka. Múku rozmiešame so smotanou, prilejeme k zelenine a povaríme. Prívarok ochutíme mletým čiernym korením a nasekaným kôprom

 

 

 



Autor: Petrzalcan | 29.09.2013 | zobrazené: 2614 x |


Podobné články

• Covid semafór v Bratislave (13.08.2020)
• Ako sa uvoľnia opatrenia proti covid 19 (02.06.2020)
• Výnimky aj upustenie od preukazovania sa testami (30.04.2020)
• Nové pravidlá o karanténe po príchode zo zahraničia (20.04.2020)
• Zistenie ľudí, ktorí prišli do kontaktu s chorými (25.03.2020)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Detský svet Central park Petržalka

ANKETA

Akou známkou by ste ohodnotili prácu starostu Jána Hrčku?

1
(69)

2
(11)

3
(14)

4
(20)

5
(34)


spolu 148 hlasov
/