Dnes je: streda 20.11.2019 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes je 20. novembra- Svetový deň detí

Hliva je zdrojom zdravia a nielen v zime

Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá obsahuje množstvo vlákniny, ale aj lovastatín, látku znižujúcu hladinu cholesterolu, celý rad vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako aj imunitu posilňujúcich látok.

 

Nedostatočná funkcia imunitného systému sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, častým nachladnutím, chrípkou, bolesťami kĺbov, chronickými zápalmi, zhoršeným hojením rán, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zníženým počtom bielych krviniek, zvýšenou vnímavosťou na nádorové ochorenia a podobne.

 

V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy. Napriek tomu spotreba hlivy u nás je asi 10 dkg na človeka za rok. V porovnaní napr. s Číňanmi, kde je spotreba je asi 5kg na osobu a rok, sme naozaj ďaleko pozadu.

 

Hliva obsahuje tiež mnohé vitamíny (B, D, C, K), minerály, stopové prvky (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) a niektoré mastné kyseliny. Súčasne je aj zdrojom prírodnej imunomodulačnej látky beta-(1,3/1,6)-D-glukánu, ktorý sa v odbornej literatúre označuje ako „pleuran“.

 

Ako imunoglukán pôsobí na imunitu?
Mechanizmus účinku glukánov spočíva v stimulovaní viacerých buniek imunitného systému. Patria medzi ne rôzne pohlcovače cudzorodých častíc (ako sú vírusy, baktérie, plesne, toxíny atď.), neutrofilné biele krvinky, ale aj bunky, ktoré usmrcujú rakovinové bunky, tzv. prirodzené zabíjače – NK bunky (Natural Killer cells). Na to, aby mohli makrofágy vykonávať svoju funkciu, musia prejsť z pokojnej fázy do aktívneho stavu, čo je kľúčová podmienka ich úspešnej činnosti. A práve tu je účinný čistý beta-(1,3/1,6)-D-glukán ako aktivátor týchto buniek. Na báze glukánov sú založené prakticky všetky voľne dostupné prírodné liečivé prípravky, ktoré deklarujú imunostimulačný účinok. Okrem húb sa pripravujú z kvasiniek, sladu, aloe, juky, ovsa, jačmeňa a iných prírodných zdrojov. Mnohé tieto prípravky obsahujú rôzne, na podporu imunity nedostatočné množstvo glukánu, bývajú obohatené o rôzne vitamíny, stopové prvky, hlavne zinok a selén. Na posilnenie imunitného systému je potrebná 100 mg dávka čistého beta-(1,3/1,6)-D-glukánu denne.

 

Hliva má mnohé blahodárne účinky. Ako ju konzumovať?
Hlivu konzumujte čerstvú, ak máte problémy s trávením, vyprázdňovaním alebo vysoký cholesterol. Ak už máte oslabenú imunitu alebo práve chrípku konzumácia hlivy Vám nepomôže hneď. Vtedy už je potrebné dodať telu čistý imunoglukán v potrebnom množstve vo forme výživových doplnkov.

Zaujímavosťou je, že hliva v kombinácii s kyslým mliekom umocňuje liečivý účinok oboch potravín. Kyslé mlieko pôsobí ako probiotikum, teda látka obsahujúca priaznivé baktérie osilňujúce imunitu. Hliva pôsobí ako prebiotikum, teda látka, ktorá umožňuje dobrý rast priaznivých črevných baktérií. A ako vieme, od zloženia našej črevnej flóry závisí stav našej imunity.

 



Autor: Petrzalcan | 24.02.2013 | zobrazené: 2035 x |


Podobné články

• Prilákajú nových lekárov? (06.11.2019)
• Petícia za odvolanie prednostu Záhumenského i petícia na jeho podporu (05.11.2019)
• Pomoc nie len pre vašu imunitu (22.10.2019)
• Zdravotnícke novinky Petržalka (14.10.2019)
• Alzheimerova choroba a ako ju zistiť (09.08.2019)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Chorvátske rameno

ANKETA

Ako ste spokojní s čistotou v Petržalke? Oznámkujte ako v škole:

1
(43)

2
(22)

3
(35)

4
(46)

5
(50)


spolu 196 hlasov
/