Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpí na nedostatok kyselín a nie na prekyslenie, ako si to mnohí myslia.
Riadne a systematické vyšetrenie kyslosti žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy gastroenterológom.
Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: “Máte veľa kyselín”, keďže skutočnosť je zvyčajne iná. Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb.
Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy či výživových produktov je málo užitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám imunitného systému a metabolickým ochoreniam.
Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z pankreasu a potravy aj nedostatok žalúdočnej kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie zdravotné problémy ako jej nadbytok.
Iným slovom povedané, konvenčná medicína mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL, ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení, vrátane symptómu tzv. pálenia záhy krátko po jedle.
Pri nedostatku HCL je totiž potrava nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp. štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy. Inými príznakmi nedostatku HCL sú: neprimerané grganie, zápach z úst, plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia) potravy, nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu, nutkanie na zvracanie, hnačka alebo zápcha, svrbenie konečníka, nevoľnosť a ospalosť, mnohé alergické reakcie, krehké a štiepiace sa nechty, rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná príčina ako napr. použitie alkoholu, post-adolescentné akné, nedostatok železa s následkom anémie, chronické črevné alebo systematické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie, nestrávené časti potravy v stolici, chronická kandidóza.
Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte podajú lieky (napr. Helicid s aktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.
Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit, že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce, ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.
Funkcie žalúdočnej kyseliny (HCL)
trávenie potravy,
ochrana žalúdočno-črevného traktu voči patogénom z potravy,
regulácia črevnej mikroflóry. Zdravá a optimálna črevná mikroflóra je základom pre zdravý imunitný systém. Premnoženie niektorých črevných baktérii (napr. Candida Albicans) vedie k poruchám imunity a systémickej kandidiáze,
vstrebávanie vitamínov, minerálov (ako vápnik, zinok a železo) a iných živín,
rapídne a nežiadané chudnutie pri prechode na zdravú stravu z dôvodu nevstrabávania sa živín
Niektoré ochorenia spôsobené (aj) nedostatkom HCL
nedostatok bielkovín
Helicobacter Pylori (spôsobujúci žalúdočné vredy)
Addisonová choroba
Astma, Celiakia, Dermatitída, Chronické vyrážky
Diabetes mellitus (cukrovka)
Ekzém, Lupus erythematosus, Psoriáza
Rosacea
Ochorenia močového mechúra
Chronické autoimúnne ochorenia
Hepatitída, Anémia
Tyreotoxikóza
Myasthenia gravis, Osteoporóza, Reumatická artritída, Sjögrenov syndróm
Hyper a hypo-tyroidizmus
Vitiligo
Duševné ochorenia
Sivenie vlasov z dôvodu nedostatku minerálov
Vypadávanie vlasov (predovšetkým u žien)
a iné, vrátane zápalových, infekčných a rakovinových ochorení
Príčiny nedostatku HCL
Západná strava s nadbytkom industriálne spracovaných uhľohydrátov a živočíšnych bielkovín, mliečne nefermentované produkty, biely cukor, dehydrovaný organizmus – nedostatok vody z ktorej je kyselina tvorená a iné.
pokračovanie v druhej časti
Zdroj: bádateľ