Dnes je: piatok 22.01.2021 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Testovanie antigénovými testami už dnes na Ekonomickej univerzite v Petržalke, bez nutnosti objednávania od 14.00-20.00hod

Aj v zmrzlinách môžu číhať baktérie

Úrad verejného zdravotníctva vykonával v týchto dňoch kontrolu v predajniach zmrzliny a cukrárňach. A čo kontrolóri zistili?

 

Spolu bolo odobraných a laboratórne vyšetrených 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z uvedeného počtu nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus.

 

Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae. Pri kontrolách bolo spolu odobraných 644 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 64 sterov nevyhovujúcich (jednalo sa o stery z rúk pracovníkov, pracovného oblečenia, váhy, pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov, nerezovej tácky, metličky na šľahanie, noža na krájanie cukrárskych výrobkov, naberačky na zmrzlinu a výrobníka na zmrzlinu) z dôvodu zistenia: prekročené množstvo koliformných baktérií, kvasiniek, prítomnosť Enterobacter, E. Coli, Enterococcus sp., Staphylococcus sp., Streptococcus faecalis, Pseudomonas spec. a Citrobacter  freundii. 

 

Prinášame zoznam zistených nedostatkov v Bratislave:

 

Cafe Milano – cukráreň,  OC Centrál,  Metodova 6,  Bratislava

 

- nevyhovujúci ambulantný predaj zmrzliny vyrobenej studenou cestou v OC Centrál (nechránený mobilný vozík bez napojenia na tečúcu pitnú vodu,  - porcovacie náradie uchovávané v stojatej vode, - označovanie  alergénov u cukrárskych výrobkov a zmrzlín,

 

- uložené opatrenie podľa § 20 ods. 9 zák. č. 152/1995 Z.z. – pozastavenie prevádzky ambulantného predaja zmrzliny, (opakovanou kontrolou nezistený predaj) 

 

- zabezpečiť označovanie alergénov, 

 

Kaviareň Julius Meinl,  OC Centrál,  Metodova 6, Bratislava

 

- nevyhovujúca teplota pri vystavovaní cukrárskych výrobkov v chladiacej vitríne, 

 

- zistený nedostatok bol odstránený v priebehu kontroly, 

 

Cukrárska výrobňa s cukrárňou  Lőrinc,  Krajná ul.,  Bratislava

 

- pri kontrole nebol        predložený monitoring teplôt chladiacich a mraziacich zariadení (doložený dodatočne), - priemyselne vyrobená zmrzlina nebola označená dátumom otvorenia, - porcovacie  náradie na zmrzlinu bolo uchovávané v nádobe so stojatou vodou, - nevyhovujúce skladovanie surovín v mraziacom zariadení (orechy), 

 

- zistené nedostatky  budú prerokované s prevádzkovateľom, 

 

Cukráreň Ludvík, Jungmanova 16/18, Bratislava

 

- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),

 

- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,

 

Cukráreň Labužník,  Nám. hraničiarov 8/A, Bratislava

 

- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),

 

- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,

 



Notice: Undefined index: id in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/files/aktuality.php on line 69

Autor: Petrzalcan | 08.07.2013 | zobrazené: 2054 x |


Podobné články

• Kam na testovanie v Petržalke? (29.10.2020)
• Opatrenia pre zhoršenie epidemiologickej situácie (12.10.2020)
• Bezpečnosť v mestskej hromadnej doprave (05.10.2020)
• Slovensko v núdzovom stave a nové opatrenia platné od 1.októbra (01.10.2020)
• Aktuálne čísla infikovaných (21.09.2020)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

BS8 Hřbitov

ANKETA

Veríte, že rok 2021 bude lepší rok predošlý?

áno, určite
(32)

skôr áno ako nie
(14)

skôr bude horší
(12)

bude rovnaký ako rok predošlý
(13)


spolu 71 hlasov
/